One-pan spicey Thaise pindasaus met kip

Ik heb niet gauw dat een gerecht me terug brengt naar een plaats waar ik ooit geweest ben. Maar deze kip en vooral de pindasaus bracht me echt terug naar Indonesië. Niet alleen mij trouwens maar ook Gerhard zei hetzelfde. En dat terwijl het al bijna 25 jaar geleden is dat ik daar ben geweest.

Dus jullie begrijpen dat dit echt een aanrader en een “blijvertje” is hier.

Ingrediënten:

Voor de saus:

130 gram pinda kaas

120 ml zwarte soja saus

120 ml kokosmelk

120 ml kippenbouillon

3 tbs maizena

5 knoflookteentjes

Een groot stuk gember geraspt (hoe meer hoe beter zelfs)

4 tbs honing

4 tbs mirin

2 pepers (ik gebruik de milde variant maar wel met de zaadjes erin)

700 gr kippendijfilet

voor de garnering:

Ongeveer 3 lente-uitjes, in reepjes gesneden

Een handvol pinda’s, gezouten is prima

Nog een rode peper (dit keer zonder de zaadjes), klein gesneden

Limoen partjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht).

Doe de pindakaas en de sojasaus in een kom en meng deze goed. Het is een lang werkje, maar het mengt echt een keer. Roer daarna de kokosmelk erdoor (dit gaat a een stuk makkelijker). Roer apart de maizena door de bouillon en roer dit samen door het pindakaas mengsel. Roer daarna achtereenvolgens de knoflook, gember, honing, mirin en de pepers er door.

Doe de kip in een passende braadslee/ovenschaal, net wat je hebt. Giet de pindasaus hierover heen zodat alle kip bedekt is. Afdekken met aluminiumfolie en in de voorverwarmde oven plaatsen. Laat dit staan voor 25 min. Daarna haal je de folie eraf. Bedek je de kip nog een keer goed met de saus en terug in de oven voor 10 min.

Check of de kip goed gaar is, anders laat je hem nog even iets langer in de oven staan.

Strooi de lente-uitjes, de peper en de pinda’s over de kip. Dit kan ook als jet het mooi wil serveren in een kom waarin je eerst rijst hebt geschept.

Serveren met rijst of noedels en aziatische groente.

Tip:

Elke keer dat ik dit gerecht maak is de saus anders. Dit zal ook te maken hebben met hoeveel vocht eruit de kippendijen komt. Is de saus te dik, dan kan je er wat extra bouillon of water voorzichtig doorheen roeren.

Is de saus te dun dan roer je nog wat maizena door water en dit roer je voorzichtig door de saus. Hierna moet de kip nog wel even terug in de oven om in te dikken en de smaak van de maizena weg te werken.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Loading