Heerlijk fris zure bietjes uit de oven. En het ideale van deze bietjes is, alles wat overblijft kan je de volgende dag prima gebruiken in een salade.
Ingrediënten:
Geroosterde bieten:
1 kilo verse bieten
2 tbs olijfolie
1 tbs balsamico azijn
1/2 tsp komijnzaad
1/2 tsp venkelzaad
1/2 tsp zout
1/2 tsp vers gedraaide peper
Glaze:
1/2 cup balsamico azijn
2 tsp honing
Decoratie/extra:
1/2 granaatappel (alleen de zaadjes)
75 gr. ongezouten pistachenootjes (geroosterd)
Schil (zest) van 1/2 sinaasappel (dit hoeft niet)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ºC (hete lucht)
Schrop de bieten goed schoon en schil ze. Snij ze in parten. Niet te groot, ik snij ze in 8-ten.
Meng in een schaal de olie, balsamico azijn, venkel- en komijnzaadjes, het zout en de peper goed door elkaar. Voeg de bietenstukjes toe en zorg dat dit goed gemengd wordt zodat alle bieten goed bedekt zijn.
Bedek een ovenplaat met bakpapier en stort hier de bieten op. Spreidt ze goed uit. Zet dit in de oven voor 45 minuten, maar zorg ervoor dat je dit elke 15 minuten even goed door husselt. Bak tot je er met een vork makkelijk inprikt.
Doe de ingrediënten voor de glaze in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit in ongeveer 20 minuten inkoken tot je nog maar 3 tbs over hebt. Blijf hier bij, voor je het weet is het te ver ingekookt.
Rooster je pistachenootjes en probeer ze te ontvellen. Hak ze in grove stukken. Haal de zaadjes uit de granaatappel.
Als de bieten klaar zijn doe dan de bieten, de glaze, sinaasappelsap, de nootjes en de granaatappel in een schaal en roer even goed door elkaar.
Serveer het met ovengebakken aardappeltjes en evt. met een stukje vlees.
Eet smakelijk!