Crème Brûlée

Ik ben echt dol op crème brûlée. Enige grote nadeel van dit toetje is dat ze eigenlijk altijd te klein zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in een restaurant ook eigenlijk altijd meer dan 1 crème brûlée toetje neem.

Recept voor 6 toetjes. Niet noodzakelijk dus voor 6 personen 😉

Ingrediënten:

500 ml. slagroom

5 eidooiers

80 gr. suiker + extra voor het branden

vanillestokje of vanille extract/paste

Extra benodigheden:

Crème Brûlée brander

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 135°C (hetelucht).

Mix de eidooiers en de suiker in een kom.

Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de slagroom en het stokje in een pan. Verwarm dit samen op het vuur. Niet laten koken, zodra je kleine belletjes aan de rand ziet verschijnen is het warm genoeg.

Haal het vanillestokje uit de pan.

Voeg de slagroom, al kloppend, bij de eieren. Even goed door blijven kloppen.

Verdeel het mengsel nu over de schaaltjes. Als je nou veel belletjes hebt, kan je deze weghalen door er even met de brander over heen te gaan.

Kook water. Zet de schaaltjes in een grote ovenschaal en vul deze met heet water tot net onder de rand van je toetjes schaaltjes. Let op dat er geen water in de toetjes komt.

Zet het geheel in de warme oven.

Laat dit een uur in de oven staan. Check even of ze niet te dun zijn. Ze moeten gestolt zijn, maar een beetje wiebelig mag nog wel.

Haal de toetjes uit de oven en laat ze op een rooster even afkoelen tot op kamertemperatuur. Zet de toetjes hierna minimaal 3 uur in de koelkast. Liefst de hele nacht.

Haal de toetjes net voor het serveren uit de koelkast. Doe er een dun laagje suiker op. Draai dit goed rond om de suiker goed te verdelen en brandt de suiker met je gasbrander. De suiker mag hier rustig bij karameliseren.

Direct serveren. De suikerlaag moet echt “krak” zeggen.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Loading