Citroen kwark met blauwe bessensaus

Een fris taartje wat je op meerdere manieren kan serveren. Leuk in een glaasje of op een bordje of als gebak. Ik serveer het ook vaak als dessert op een bordje. Zelf vind ik de rommelige dan het mooist, maar als gebakje raad ik die af. Hij kruimelt nog al.

Ingrediënten:

Kwark:

250 ml volle kwark

150 ml slagroom

75 gr witte basterd suiker

4 blaadjes gelatine

1 citroen

Koekkruimels:

pakje glutenvrije speculaasjes

klont boter

Extra voor garneren:

125 ml slagroom

beetje suiker

250 gr blauwe bessen (kan zeer goed uit de vriezer)

3 tbs suiker

Benodigdheden:

12 (losse) siliconen cup cake vormpjes, of (kleine) glaasjes

Bereiding:

Zet de cup cake vormpjes op een stevige ondergrond. Ik zet ze vaak in een grote cup cake vorm. Dat is wel zo makkelijk verplaatsen steeds.

Doe de gelatine in koud water en laat dit minimaal 5 á 10 minuten staan.

Als je de koek onderin wil dan is het handiger om te beginnen met de koek bodem.

Hak de koekjes in een keukenmachine fijn. Smelt een klont boter (ik hou niet van teveel boter dus doe dit op gevoel, maar maar 25 á 50 gr is echt voldoende) in een pan en roer dit door de koekkruimels.

Doe de koekkruimels nu op de bodem van je vormpjes en zet dikt even in de koelkast terwijl je de kwark maakt.

Doe de volle kwark in een bak en rasp de citroenschil hierboven.

Pers de citroen uit en doe dit in een pan. Verwarm dit even op het vuur, het hoeft niet te koken. Haal van het vuur en los de, uitgeknepen, gelatine hierin op. Zet opzij en laat iets afkoelen.

Klop nu de slagroom samen met de witte basterdsuiker goed stijf.

Als de citroensap iets is afgekoeld kan de deze door de kwark roeren samen met de citroenrasp.

Spatel de kwark voorzichtig door de geklopte slagroom. Laat er zoveel mogelijk lucht in zitten.

Schep het mengsel nu in de vormpjes op de koekbodem en zet dit terug in de koelkast. Dit moet echt een paar uur opstijven.

Je kan nu ook vast de blauwe bessen saus maken.

Doe de blauwe bessen in een pan en zet dit op zacht vuur. Laat eerst wat sap uit de bessen komen voor je de suiker toevoegt. Hierna kan je het vuur hoog zetten. Blijf wel roeren zodat de bessen opgaan. Gaat dit niet vanzelf, help ze dan door ze kapot te drukken. Niet allemaal, ik vind zelf dat je nog wel bessen moet kunnen herkennen.

Laat het een paar minuten doorkoken tot de saus iets indikt. Zet opzij en laat helemaal afkoelen.

Net voor het serveren klop je nog wat slagroom stijf met slagroom.

Haal de kwarktaartjes uit zijn vorm en schep er een beetje slagroom op. Top af met een beetje bessen saus en klaar.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Loading