De echte ouderwetse Chipolatapudding van vroeger.
Ingrediënten:
5 eieren (1 heel ei en 4 eigelen/dooiers)
75 gr suiker (verdeelt in 50- en 25 gr)
6 blaadjes gelatine
2 tbsp rum aroma (Dr. Oetker)
500 ml slagroom
1 bakje bigarreaux (100 gr)
100 gr blanke rozijnen
Bereiding:
Breek 1 ei boven een vuurvaste schaal/kom. Splits de andere 4, je gebruikt alleen de dooiers, en voeg deze in de schaal bij het hele ei. Voeg ook 50 gr van de suiker toe.
Week intussen de gelatineblaadjes in koud water.
Zet de schaal op een pan met kokend water op zacht vuur. Je gaat de eieren “au bain-marie” verwarmen terwijl je de eieren ook gelijk op gaat kloppen met een garde. Klop tot het een luchtige licht gele crème is. Dit duurt 4 á 5 minuten.
Neem de schaal van het vuur en zet dit in een bak met koud water. Blijf kloppen tot de temperatuur gedaald is tot kamertemperatuur.
Breng 50 ml water aan de kook in een steelpan. Neem deze van het vuur zodra het water kookt. Voeg de 2 tbsp rum aroma toe. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ook deze toe. Goed roeren tot de gelatine echt volledig is opgelost.
Voeg het gelatine water, beetje bij beetje, en al kloppend met de garde toe aan het eiercrème. Zorg dat het goed opgenomen wordt.
Klop in een andere kom de slagroom met 25 gr suiker goed stijf. Voeg 6 tbsp van de eiercrème toe aan de slagroom en spatel dit voorzichtig door (familie maken). Spatel dan ook de rest van de eiercrème door de slagroom.
Snij de bigarreaux in kleine stukjes en spatel dit ook beetje bij beetje door het mengsel. Als je alles in 1x erdoor probeert te spatelen krijg je dat het niet goed verdeelt doordat het zo aan elkaar plakt. Voeg ook de rozijnen toe en spatel dit ook voorzichtig door.
Spoel je puddingvorm om met koud water. Niet af drogen maar gewoon water eruit schudden. Vul je vorm met de pudding. Goed afdekken anders krijg je een velletje.
Zet dit minimaal 6 uur, maar liever een nacht, in de koelkast om op te stijven. Mocht je echt haast hebben dan kan hij ook even in de vriezer. Wel uitkijken dat hij dan weer niet bevroren is als je hem wil serveren.
Zet een schaal op de puddingvorm en draai deze samen om zodat de pudding uit de vorm komt.
Heb je geen puddingvorm die aan beide kanten open kan. Geen probleem, als hij er niet uitkomt kan je hem even in heet water dompelen tot de pudding iets is gesmolten en hij zo uit de vorm glijdt.
Eet smakelijk.