Deze koekjes horen wat mij betreft net zo bij de kerst als de knieperties bij oud en nieuw. Elk jaar bak ik wel een lading. Heerlijk fris met de sinaasappelrasp erdoor.
Ingrediënten:
225 gr. Roomboter (kamertemperatuur)
150 gr. Witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 eidooier
280 gr. Bloem
Snufje zout
Rasp van 1 sinaasappel
70 gr. Gedroogde cranberries
Bereiding:
Doe de boter, de suiker en de vanillesuiker in een kom en meng dit samen tot een homogene massa. Dit doe ik met de hand omdat een mixer de boter al snel te romig klopt.
Voeg de eidooier toe en mix tot het eigeel is opgenomen.
Meng het bloem met het zout en voeg deze in delen toe aan het botermengsel (inmiddels gebruik ik wel de mixer). Mix het niet te lang, maar de bloem moet wel echt worden opgenomen.
Voeg nu de rasp en de Cranberries toe en spatel dit door het deeg. Zorg dat het goed verdeeld word.
Kneed evt. het deeg nog een beetje samen met de hand.
Deel het deeg in 2 stukken en maak er een ronde “slangen” van met een doorsnee van 4 á 5 cm. Verpak dit in plastic folie en laat het hard worden in de koelkast. Dit duurt ongeveer een uur.
Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht).
Snij de deeg rol (slang) in stukken van ongeveer een halve cm. dik. Leg deze op een bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven. Ongeveer 10-12 minuten.
Laat ze even op de plaat afkoelen zodat ze hard worden. Daarna kan je ze verder af laten koelen op een rek.
Eet smakelijk.