Paddestoelen stoof

Ik ben gek op stoven. De geur van die winterse kruiden, en dat voor uren. Genieten vind ik dat. In de winter wordt hier veel gestoofd, maar op deze site stond nog geen enkel stoofgerecht. Schande.

Gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten:

800 gr. paddestoelen, ik gebruik graag een combinatie van champignons, kastanje champignons en oesterzwammen.

2 uien

1 winterwortel

3 tenen knoflook

1 tsp tijm

1 tsp kerriepoeder

1 tsp paprikapoeder

3 laurierblaadjes

3 kruidnagels

Klein beetje chilivlokken

1 Affligem blond biertje

1 groentebouillonblokje

beetje heet water

1 tbsp maïzena

Bereiding:

Snij of scheur de paddestoelen grof. Snij de uien en winterpeen klein, maar niet te klein. Hak (of pers) de knoflooktenen.

Verwarm een (gietijzeren) stoofpan op het vuur.

Doe olie in de pan als hij heet is en bak de paddestoelen (in delen) aan totdat ze bruin zien. Haal de paddestoelen uit de pan en zet deze opzij.

Doe nieuwe olie in de pan en bak de uien en de knoflook tot de uien bijna glazig zien. Voeg dan de winterpeen toe en bak deze mee tot de uien glazig zien.

Voeg de tijm, kerrie- en paprikapoeder toe samen met de paddestoelen en roer alles even goed door. Zodra er wat water los komt verkruimel je het groentebouillonblokje erboven en roer je deze ook even door.

Nu voeg je het flesje Affligem toe samen met de laurier en de kruidnagel. Eventueel nog wat heet water toevoegen zodat het geheel onder water staat.

Breng aan de kook en laat het daarna 45 minuten zachtjes stoven.

Maak hierna een papje van maïzena en wat koud water en voeg dit toe. Even aan de kook brengen om de saus in te laten dikken.

Vergeet niet om de laurier en de kruidnagel te verwijderen.

Serveren met aardappelpuree of met rijst.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Loading