Mexicaanse rijstschotel met chorizo

Een makkelijk en smaakvol eenpansgerecht. Zoals mijn studenten dan zeggen, “Daar zijn de huisgenoten blij mee, scheelt heel veel aan afwas”. Want wie kookt, hoeft niet af te wassen.

Gerecht voor 5 Ć” 6 personen

Ingrediƫnten:

300 gr. Basmati rijst

1 blik Kidney bonen (420 gr)

1 klein blikje mais (150 gr)

2 zoete puntpaprika’s

1 grote rode ui

2 tenen knoflook

1 rode peper

225 gr chorizo

500 gr gezeefde tomaten

125 ml zure room

2 avocado’s

2 kleine cherrytomaatjes (optioneel)

Limoensap

Tex Mex geraspte kaas (cheddar kan ook)

1 tsp gerookte paprikapoeder

Zout

evt. verse koriander om te garneren

Bereiding:

Snij de rode ui in halveringen, pers de knoflooktenen en snij de peper fijn. Snij ook alvast de chorizo en zoete paprika in plakjes/blokjes.

Laat een pan gloeiendheet worden op het vuur. Schenk de olie erin en zet het vuur iets zachter. Doe de ui in de pan en bak deze licht glazig. Voeg daarna de peper en de knoflook toe en laat dit even zachtjes mee bakken.

Voeg de chorizo toe en laat dit een paar minuutjes bakken voor je de paprika, de mais en de kidneybonen toevoegt. Roer goed door en voeg dan ook de gerookte paprikapoeder toe. Weer mengen en laten bakken tot de paprika zachter/gaar is.

Zet het vuur nu laag. Giet de rijst in de pan en schep goed om. Giet de gezeefde tomaten in de pan en schep weer goed door. Breng dit aan de kook en laat het daarna zachtjes even pruttelen tot het vocht van de tomaten door de rijst is opgenomen.

Kook ondertussen water. Voeg eerst 250 ml water toe en zet je timer op 15 minuten. Deksel op de pan, maar wel, af en toe, blijven roeren. Halverwege voeg je nog eens 250 ml water toe als het nodig is. Na ongeveer 15 minuten zal de rijst gaar zijn (even proeven).

Prak de avocado’s, giet er een klein scheutje limoensap over (dit kan ook uit een flesje zijn) en snipper er 2 tomaatjes door. Je hebt nu een soort van quacemole.

Haal de pan van het vuur en strooi de Tex Mex kaas over de rijst. Evt. nog wat korianderblaadjes erover.

Serveren met de quacemole en de zure room.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Loading