Gerecht voor 4 personen.
Ingrediënten:
Kruiden mix:
1 tbs knoflookpoeder
1 tbs zoete (milde) paprikapoeder
1 tbs komijnpoeder
1 tsp zout
1/2 tsp cayenne peper
Verse zwarte peper
Kip:
4 kippendijen zonder bot
2 tbs olijfolie
1 limoen (uitgeperst)
Rijst:
1 ui
1 knoflookteen
1 rode paprika
1 cup rijst
1/2 liter kippenbouillon
1 blikje tomatenpuree
1 klein blikje mais
1/2 blik zwarte bonen
Extra voor garnering:
1 limoen in partjes gesneden
Verse koriander
1 jalapeno peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C (hete lucht).
Doe alle kruiden voor de kruidenmix in een kom en mix dit goed door elkaar.
Doe 2 tbs van de kruidenmix in een grotere kom. Voeg daar 1 tbs olijfolie aan toe en de sap van 1 limoen. Goed mixen. Wrijf de kippendijen hier goed mee in en laat even staan.
Snij de groenten (paprika, ui), pers de knoflook en haal de rest uit blik, spoel de zwarte bonen even goed af. Maak de bouillon, zet de tomatenpuree en de rijst ook vast klaar.
Zet een gietijzeren pan op het vuur en laat deze goed heet worden. Doe 1 tbs olijfolie in de pan en bak de kip hier kort aan beide kanten in aan. Wel bruin laten worden, maar niet gaar. Haal de kip eruit en leg deze apart op een bord.
Doe 1 extra tbs olijfolie in de pan en bak hierin de ui, de paprika en de knoflook even fruitig. De zwarte stukjes die hierbij “vrij” komen zijn juist goed en lekker.
Zet het vuur zachter voor je de rijst even meebakt. Zorg dat deze goed mengt met de olie, ui en paprika.
Voeg de kippenbouillon, tomatenpuree, mais en zwarte bonen toe en roer goed door. Leg de kip erop (deze zakt in de vloeistof, maar dat is niet erg). En breng aan de kook.
Zodra het kookt doe je de deksel op de pan (of je dekt het af met aluminiumfolie) en zet je het in de voorverwarmde oven. Dit laat je 25 min. staan.
Kijk nu of de rijst goed gaar is. Is dit niet het geval voeg dan water toe en zet het weer afgedekt terug in de oven. Herhaal dit tot de rijst goed gaar is.
Is de rijst goed gaar, maar er staat nog veel vocht in de pan, laat het dan even onafgedekt in de oven staan. Een beetje vocht mag best.
Strooi de koriander en de jalapeno erover en serveer het gewoon uit de pan. Serveer er wel partjes limoen bij die je naar smaak kan uitknijpen boven je bord.
Eet smakelijk.