Alleen voor de naam hou ik al van dit, Koreaanse, gerecht.
Het is weer een heerlijk simpele bowl vol rijst, groente en vlees. Ieder voor zich bepaald de hoeveelheden en hoe pittig het wordt bepaal je ook zelf door meer of minder Gochujang (Koreaanse hete peperpasta).
Gerecht voor 4 personen.
Ingrediënten:
Pandan rijst
350 gr gehakt
1 pakje spekblokjes
Sesamolie
40 gr bruine (basterd) suiker
20 ml sojasaus
3 tenen knoflook
½ tsp chili vlokken
Verse gember (geraspt, ongeveer 1 tsp)
1 winterpeen
½ komkommer
Lente-ui (2 á 3 stengels)
1 bakje shiitakes
100 gr kastanjechampignons
125 gr taugé
4 eieren
Saus:
1 tbsp gochujang
1 tbsp sesamolie
1 tbsp suiker
1 tbsp water
1 tbsp rijstazijn
1 teentje knoflook
Bereiding:
Maak eerst de saus. Pers de knoflook en meng deze met de rest van de saus ingrediënten. Goed roeren, zorg dat de suiker is opgelost. En zet dit dan opzij.
Kook de rijst zoals aangegeven.
Snij komkommer en de wortel julienne. Snij de lente-ui in smalle ringetjes. Doe de wortel, de komkommer en de lente-ui in aparte bakjes en zet opzij.
Maak de shiitakes en de kastanjechampignons schoon en snij ze in reepjes/plakjes.
Verhit een wok en doe daar een beetje sesamolie in. Bak hier het gehakt in rul. Als het begint te bruinen voeg je de spekblokjes toe en bak je dit samen nog even lekker aan.
Maak een sausje van de sojasaus, bruine suiker, de geperste knoflook, de chili vlokken en de geraspte gember. Voeg dit bij het vlees en laat dit nog even op hoog vuur inkoken.
Zodra dit klaar is doe je ook deze in een bak en zet apart (ik hou het meestal even warm in de oven).
Verhit opnieuw wat sesamolie in de wok en wok daar de paddenstoelen in. Ook dit kan in een apart bakje.
Hierna wok je nog even heel snel de taugé in een klein beetje sesamolie.
Nu kan je in dezelfde wok, 4 eitjes zacht bakken, maar ik gebruik liever een platte pan. Het eigeel moet echt dun zijn en het eiwit op de rand van gestold.
Inmiddels is je rijst ook wel klaar, dus die kan je afgieten.
Ik zet alle bakjes op tafel en laat iedereen zelf opscheppen, maar je kan de kommen ook al in de keuken opmaken. Zoals het eigenlijk hoort.
Vergeet niet de gochujang saus. Deze maakt het allemaal net even pittiger en lekkerder.
Eet smakelijk.