Frambramen shortcake fudge
Deze fudge heb ik gemaakt met frambramen uit eigen tuin, maar het kan uiteraard met veel meer soorten fruit.
Wil je geen pitjes erin dan haal je de vlaaivulling even door een fijne zeef. Zelf vind ik pitjes (mits niet te veel) gewoon bij het fruit horen. Ook kan je de vlaaivulling uiteraard zo zoet maken als je wil, maar hou er rekening mee dat witte chocolade fudge al vrij zoet is van zichzelf. Dus een klein zuurtje ertegenaan is eigenlijk een heel goed idee.
Ingrediënten:
Fudge:
500 gr witte chocola
1 blik gezoete gecondenseerde melk
1 tbs boter
Snufje zout
Vlaaivulling:
2 cups met fruit (dit kan ook bevroren fruit zijn)
2 tsp maïzena (meer of minder, is een beetje afhankelijk van hoe dun het fruit is)
evt. wat suiker, dit is ook naar eigen inzicht. Hoe zoet wil je het hebben.
Shortcake:
1 pak zandkoekjes
2 tbs boter
Bereiding:
Gebruik voor deze fudge een schaal van ongeveer 20×20 cm. Zorg dat deze vanbinnen is bekleed met huishoudfolie, zodat hij straks makkelijker uit de vorm is te halen.
Vlaaivulling:
Doe het fruit (evt. dus met suiker) in een pannetje en breng dit zachtjes aan de kook. Zorg dat al het fruit kapot gaat, help evt. met een vork.
Maak een papje van de Maizena met een klein beetje water. Voeg dit toe aan het fruit op het vuur. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
Kook dit samen voor een paar minuten tot de Maizena is “uitgekookt” en de vulling is ingedikt tot vlaaivulling dikte. Dikt de vulling niet genoeg in, voeg dan nog een beetje maizenapap toe maar laat ook dit weer even een paar minuten koken.
Wil je geen pitjes dan kan je de vulling door een zeef halen. Laat het geheel verder goed afkoelen in de koelkast.
Ga pas verder als de vlaaivulling is afgekoeld.
Shortcake:
Laat de boter zachtjes smelten op klein vuur. Maal ondertussen de koekjes in een keukenmachine fijn. Meng de boter en de koekjes samen en stort dit op het huishoudfolie. Maak mooi glad met een spatel of de achterkant van een lepel. Zet dit in de koelkast om hard te worden.
Fudge:
Hak de witte chocola in kleine stukjes. Doe dit samen met de boter, gecondenseerde melk en het zout in een hittebestendige kom.
Laat alles “au bain-marie” smelten. Meng tussendoor een paar keer goed door elkaar.
Als alles gesmolten is haal je de kom van het vuur. Spatel nu voorzichtig +/- 2 volle tbs met vlaaivulling door de fudge. Zorg dat het niet geheel egaal wordt geroerd, maar zorg ervoor dat je een marmer effect hebt.
Stort de fudge op de shortcake en smeer hem glad uit. Let op de hoekjes. En let erop dat het huishoudfolie goed omhoog blijft zitten.
Schep wat theelepeltjes met vlaaivulling op de fudge en roer dit voorzichtig met een mes wat uit. Zorg ervoor dat het mes diep de fudge ingaat bij het roeren. Maak een mooi plaatje van de bovenkant.
Zet dit alles een paar uur in de koelkast om op te stijven.
Haal de fudge voorzichtig met het folie uit de schaal en snij het met een warm mes in stukjes. Ik laat de gesneden fudge meestal nog een paar uurtjes “aan de lucht drogen”, maar eigenlijk is hij dan al klaar om te eten.
Eet smakelijk.