brood

Foccacia met rozemarijn, tijm en zeezout

Niets zo lekker als eigen gebakken brood. Verser kan je het niet krijgen. Nadeel is alleen dat je het snel moet opeten anders is het al “oud”.

Daarom deel ik het deeg ook vaak in tweeën en bak  dan 2 kleine, ipv 1 grote. Niet aangesneden blijft het brood iets langer vers.

Ingrediënten:

500 gr. meel

1 zakje van 7 gr gist

1 1/2 tsp zout

250 ml lauwwarm water

75 ml olijfolie + extra om het brood te bestrijken

Tijm

Rozemarijn

Grof zeezout

Bereiding:

Meng het meel, het gist en het zout in een mengkom.  Meet de olie en het lauwwarme water af.

Ik meng het eerste stukje altijd in mijn mixer met een deeghaak. Maar het kan uiteraard ook met de hand. Doe dit door het water en de olie al roerend aan het meel toe te voegen.

Als het een bal vormt ga ik verder met de hand mengen en kneden. Dit hoeft niet heel lang, maar het moet wel echt een samenhangend deeg worden.

Vet een (metalen) kom, heel licht, in met olijfolie. Doe het deeg in de kom en strijk ook wat olie over het deeg. Dek dit af met een vochtige theedoek. Als de theedoek niet vochtig is trekt deze vocht uit je deeg. Laat dit een uur op een warme plek rijzen.

Bekleed een bakplaat (of 2 dus) met bakpapier. Plaats het deeg op het bakpapier en druk dit met je vingers uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. Besprenkel het deeg met olijfolie en veeg dit met een kwastje uit.

Druk met je vingers kleine kuiltjes in het deeg. Druk niet te hard, er mogen geen gaten of scheuren ontstaan.

Strooi nu de rozemarijn, tijm en wat zeezout erover. Doe dit zoals je het zelf wil en lekker vindt.

Dek de plaat weer af met de vochtige theedoek. Bevochtig hem evt. opnieuw, en zet de plaat weer op een warme plek weg. Laat het deeg opnieuw een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden C  (hete lucht).

Bak de foccacia in 15-20 minuten af.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Loading