Dit gerecht is eigenlijk met elk soort witvis te maken. Ik zelf heb Heilbot gebruikt. Verder heb je voor dit gerecht een stoommandje nodig.
Gerecht voor 2 personen.
Ingrediƫnten:
2 grote filets van witvis (kabeljauw, heilbot, wijting, baars, alles kan)
2 tsp sesamolie
1/8 tsp zout
1/8 tsp verse zwarte peper
Een flink stuk gember
Lente-ui
Een grote winterpeen
Saus:
1 tbs olijf olie
2 sjalotjes
3 teentjes knoflook
1/2 tsp gember (ik gebruik verse maar poeder kan ook)
2 tbs soja saus
Zout en peper
Bereiding:
Haal de vis even van tevoren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen.
Kookwater om mee te stomen.
Snij de gember, wortel en lente uien in fijne reepjes (julienne).
Doe de sesamolie met het zout en peper in een bakje en roer dit door. Wrijf hier je visfilets mee in. Leg de filets op een diep bord en dek deze af met huishoudfolie. Zet en beetje dieper bord, maar wel zo klein dat er nog stoom langs kan, in het stoom mandje en zet deze over een pan met water. Laat dit ongeveer 9 minuten staan stomen.
Terwijl dit stoomt snij je de sjalotjes en de knoflook heel fijn (kan ook in een keukenmachine) en rasp evt. de gember.
Doe wat olie in een pan en laat dit warm worden. Niet heet anders verbrandt je knoflook. Zodra de olie warm is bak je hier zachtjes de sjalotten en de knoflook in. Bak dit kort, voeg dan de gember toe en laat dit ook nog even kort bakken. Voeg nu de sojasaus en een klein beetje zout en peper toe. Laat dit een even heet worden en haal het dan van het vuur. Giet het over in een kommetje zodat het niet doorkookt.
Haal na 9 minuten stomen het folie van de vis en giet de sojasaus over de vis. Nu komt het diepere bord van pas. En leg alle groente (wortel, gember en lente-ui) over de vis. Lente-ui bovenop. Nu gauw de deksel weer op de stoommand en laat dit nog 4 tot 6 minuten lekker stomen.
Serveer met rijst.
Eet smakelijk.