Ik heb deze als amuse gemaakt voor het “21-diner” van onze middelste zoon. 1 loempia in een glaasje met sweet/hot chilisaus (bodempje).
Met de ingrediënten maak je ongeveer 30 loempia’s, maar in een pak zitten 40 loempia vellen.
Ingrediënten:
1 pak loempia vellen (diepvries)
2 kipfilet (een beetje grote)
Grote winterpeen
ui
3 tenen knoflook
Rijstnoedels (de dunste die er zijn, ik gebruik Conimex en dan 2 rollen uit het pak)
2 kippenbouillon blokjes
Verse selderij blaadjes
1 tsp ve-tsin (echt noodzakelijk als smaakversterker)
Suiker
Zout
Azijn
1 ei
Olie om in te frituren (ik gebruik zonnebloemolie)
sweet (hot) chilisaus om in te dippen
Bereiding:
Ontdooi de loempia vellen in het pak.
Doe de kipfilet in de keukenmachine en maal/hak deze fijn. Hoe fijner en hoe minder grote stukken je in je loempia hebt.
Haal de kip uit de keukenmachine en bestrooi deze met zout en peper.
Doe nu de winterpeen (in stukken) in de keukenmachine en hak deze ook fijn.
Pers de knoflook, hak de selderij en snipper het ui.
Bereidt de rijstnoedels zoals op de verpakking staat en spoel de noedels koud.
Snij de noedels in kleine stukjes zodat het straks makkelijker mengt.
Verhit een scheutje olie in de pan en bak/rul daar de kipgehakt in gaar. Let op, dit gaat heel snel.
Voeg nu de knoflook en ui toe en bak dit nog even mee.
Voeg nu de wortel, selderij, v-tsin en de bouillonblokjes toe. Verpulver de bouillonblokjes even zodat ze makkelijk oplost.
Kook dit alles even goed door (minuut of 5)
Roer de noedels door het vleesprutje.
Proef nu even of het goed zout is (dit moet want het zout wordt opgenomen door de loempia vellen)
Voeg naar eigen inzicht nog wat suiker en azijn toe (wel noodzaak dat er iets van dit in gaat).
Nu is de vulling klaar. Deze kan van het vuur af.
Rollen van de loempia’s:
Haal de loempia vellen uit het pak en leg ze tussen een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
Roer, in een bakje 1 ei los.
Leg 1 vel met de punt naar je toe.
Leg de vulling in het midden van de onderkant neer.
Rol de onderste helft goed stevig op.
Sla beide buitenste punten nu naar binnen en rol door.
Smeer het laatste (bovenste) puntje dun in met ei en sluit hem volledig.
Bewaar de loempia’s ook onder/tussen een vochtige theedoek, en zorg ervoor dat ze niet met het sluit gedeelte tegen elkaar aan liggen. Het ei gaat dan plakken aan de andere loempia.
Als je ze allemaal gerold hebt kun je ze of invriezen, of gelijk bakken.
Bakken:
Doe olie in een pan en verwarm dit. Bak ze tot ze mooi van kleur zijn.
Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer ze met sweet (hot) chilisaus!
Eet smakelijk.