Een goed gevulde stoofschotel met vlees. Voor deze stoof moet je wel echt de tijd nemen (of van te voren alvast klaar maken), maar dan heb je én een heerlijk ruikend huis én lekker eten.
Gerecht voor 6 personen
Ingrediënten:
1 kilo Ierse riblappen
roomboter
4 sjalotten
2 winterpenen
3 stengels bleekselderij
1 tsp tijm (of 2 verse takjes)
1 tsp rozemarijn (of 2 verse takjes)
blikje Guiness
2 runderbouillonblokjes
water
3 laurierblaadjes
5 kruidnagels
5 jeneverbessen
4 kaneelstokjes
250 gr champignons (kastanjechampignons of gewone maakt niet uit)
ontbijtkoek
Bereiding:
Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is.
Snij het vlees in blokken en bestrooi dit gul met zout en peper. Snij de sjalotten, winterpenen en bleekselderij in stukken.
Smelt de roomboter in de pan en bak hierin het vlees kort aan. Voeg de groentes (behalve de champignons), de bouillonblokjes, tijm en rozemarijn toe en laat dit even kort mee zweten.
Blus af met de Guiness. Voeg nu water toe.
Ik zet de pan in de Ecostoof, dus ik zorg dat alles net onder water staat.
Laat je de pan stoven op het fornuis of in de over kan je rustig 1 liter water toevoegen. Dat extra water verdampt dan vanzelf en op deze manier stoof je de pan dan niet droog.
Voeg ook gelijk de overige kruiden (kaneel, jeneverbes, laurier en kruidnagel) toe.
Doe nu de deksel op de pan en laat het 6 tot 8 uur stoven. Wel af en toe roeren en checken of er nog genoeg vocht in de pan zit.
In de Ecostoof laat ik het 9 tot 12 uur staan, uiteraard warm ik het elke 3 uur weer even op.
Voeg aan het einde de in plakjes gesneden champignons toe en laat deze nog even een half uurtje meestoven.
Na het stoven voeg je de ontbijtkoek toe zodat de saus een klein beetje indikt. Mocht je het willen dan kan je ook appelstroop toevoegen, maar wij vinden dat te zoet worden.
Je kan de stoof serveren met aardappelpuree, gekookte aardappelen, patat of net wat jezelf lekker vindt. De aardappelen het laatste uurtje meekoken is denk ik ook heel lekker. Zorg dan wel voor vastkokende aardappelen.
Eet smakelijk.