Cha ca la Vong (Vietnamese vis)

Eindelijk weer eens een visrecept. Ik vind visrecepten toch altijd lastig., maar deze is echt lekker. En weer Vietnamees. Ik hou van die keuken zeg. Zo heerlijk vers en veel kruiden.

Uiteraard was ik de pinda’s erbij vergeten te serveren, het kan ook zonder, maar ze maken het gerecht wel completer.

Gerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

500 gram Pangasius

1 grote bos dille

4 lente-uien

Peper en zout

Voor de marinade:

1 tbsp kurkumapoeder

2 tbsp verse laos, geraspt en/of fijngestampt

1 tbsp verse gember, geraspt

2 sjalotten, geraspt of gestampt

1 tbsp suiker

1 tsp garnalenpasta, dus niet het droge blok

1 tbsp vissaus

2 tbsp volle (Griekse) yoghurt

1 tbsp bloem

Voor de dipsaus Mam Ruoc (met garnalenpasta):

1 rode peper, zonder zaadjes en fijngesneden

2 tsp garnalenpasta

1 knoflookteen, geperst

Sap van 1 limoen

2 tbsp suiker

Voor de dipsaus Nuoc Cham (met vissaus):

1 rode peper, zonder zaadjes en fijngesneden

1 knoflookteen, geperst

1 tbsp suiker

6 tbsp water

3 tbsp vissaus

3 tbsp limoensap

Voor erbij:

Pinda’s (ongezouten)

Rijstvermicelli of rijst

Bereiding:

Snijd de vis in stukken van 2 bij 2 cm.

Maak de marinade: stamp de laos, gember en knoflook fijn in een vijzel. Doe dit mengsel in een ruime kom en voeg de vissaus, suiker, yoghurt, kurkuma poeder, rijstmeel (of bloem), garnalenpasta en yoghurt toe.

Doe de vis erbij en schep voorzichtig door de marinade zodat alle stukjes bedekt zijn. Dek de kom af en marineer de vis minimaal 2 uur in de koelkast (kan ook een hele nacht).

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rooster de pinda’s in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn en hak ze grof, zet apart.

Maak de dipsaus door alle ingrediënten door elkaar te mengen, zet apart.

Snijd de lente-ui in 4 stukken en halveer daarna de dikke delen. Verwijder eventueel de dikke stengels van de dille.

Haal de vis uit de marinade en leg de stukjes op een met aluminium bekleed rooster (of bakplaat) en bestrooi met (versgemalen) zwarte peper en zeezout.

Gril de vis ongeveer 7 minuten (licht gaar) in de oven.

Bereid de rijstvermicelli, of rijst, volgens de gebruiksaanwijzing.

Verhit 4-5 el plantaardige olie in een koekenpan. Bak de voorgegaarde vis bruin krokant in de olie (hoeft maar kort want ze zijn al voorgebakken in de oven). Schep uit de pan en zet apart.

Bak de lente-ui en dille kort (1-2 minuutjes) in dezelfde olie.

Pak 4 kommetjes en doe in elk kommetje een beetje rijstvermicelli, een schepje groente (lente-ui en dille) en een paar stukjes vis. Garneer met takjes dille en geroosterde pinda’s en serveer de dipsaus er apart bij.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Loading