Weer een heerlijk Vietnamees gerecht, met alles waar Vietnamees voedsel voor staat. Vers, gezond en smaakvol.
Dit gerecht is voor 4 personen.
Ingrediënten:
Gehaktballen:
500 gr. gemengd gehakt
2 tbs vissaus
4 tsp kristalsuiker
3 á 4 stelen lente ui
2 teentjes knoflook
Snufje witte peper
4 tsp citroengras pasta
3 tbs olie om in te bakken
Noc cham (Vietnamese dressing):
6 tbs kristal suiker
6 tbs vissaus
4 tbs rijstazijn
Sap van 2 limoenen
170 ml water
2 rode pepers
6 teentjes knoflook
Verder nodig:
200 gr rijstnoedels (mag ook andere noedels zijn)
Handvol taugé
Klein zakje sla (bijv. 75 gr ijsbergsla)
1 grote, of 2 kleinere winterpenen
Koriander
Munt
evt. extra rode peper
Bereiding:
Begin met de dressing. Snij de knoflook en de peper (met of zonder zaadjes) in kleine stukjes. Pers de limoenen.
Mix alle ingrediënten bij elkaar in een kom en zet deze opzij.
Bereidt de noedels zoals op de verpakking staat. Spoel deze na koken goed af zodat de garing stopt.
Snij ondertussen de wortels in reepjes (julienne). Hak de koriander en snij de munt in reepjes.
Hak de lente-ui in fijne reepjes. Doe deze samen met het gehakt en de rest van de gehaktbal ingrediënten in een kom en mix dit goed door elkaar. Draai hier balletjes van die je platdrukt. Ik haal hier 12 balletjes uit. Zorg er wel voor dat het aantal deelbaar is door het aantal mensen dat mee eet.
Roer ondertussen nog een keer de dressing door. De suiker moet nl. geheel worden opgenomen. Proef even of het smaakt en anders kan je hem nog aanpassen.
Bak de platte gehaktballen nu in een hete pan met de olie gaar.
Verdeel de noedels over de kommen.
Verdeel daar de wortel, taugé, sla, koriander (hou iets achter voor garnering als je dat wil) en munt.
Als de gehaktballen klaar zijn verdeel je deze ook over de kommen en schep dan de dressing hier overheen. De noedels mogen zwemmen in de dressing, je moet het zien als een soort van bouillon.
Garneer evt. met koriander en wat extra gesneden rode peper.
Eet smakelijk.
P.s. i.p.v. alles alvast te verdelen over de kommen kan je ook alles in schalen op tafel zetten zodat de mensen zelf kunnen pakken en de kommen kunnen vullen met wat zij willen, zoals het in Vietnam gedaan wordt.