Mijn echtgenoot bleef deze parfait bestellen toen we bij ’t Zusje aten, dus ik dacht daar moet ik wat mee. En ja hoor ik vond een recept voor Bastonge parfait.
Voor de glutenvrije mensen onder ons. De Bastogne koeken kan je ook makkelijk vervangen door glutenvrije speculaasjes. Iets andere smaak, maar ook heel lekker. Maal je speculaasjes dan ietsje minder fijn.
Ik haal 12 bolletjes uit dit recept.
Ingrediënten:
3 eidooiers ( ik gebruik maatje M)
1 heel ei
100 gr. Suiker
250 ml. Slagroom
4 bastogne koekjes
Bereiding:
Doe de suiker, de eidooiers en het hele ei in een kom. De kom moet geschikt zijn om in te mixen en om au bain-marie in op te warmen.
Doe de slagroom in een andere kom en klop deze lobbig.
Klop nu de eieren stijf terwijl je de kom tegelijk au bain-marie verwarmt. De eieren moeten verwarmt worden tot 37°C. Je hebt dan een mooi stevige, licht gele, massa.
Haal de kom van het vuur en klop deze massa verder met de mixer totdat hij afgekoeld voldoende afgekoeld is. Dit voel je aan de kom.
Voeg de ei massa nu bij de slagroom en spatel dit voorzichtig door. Hou zoveel mogelijk lucht in alles.
Verkruimel de koekjes en spatel deze ook voorzichtig door het slagroommengsel.
Je kan het nu in de vormpjes gieten of in een, met plastic folie beklede, cakevorm.
Zet de parfait minimaal 4 uur in de vriezer. Ik zet de parfait het liefst in het vriesvak van de koelkast. Dan is de parfait gelijk klaar als je hem eruit haalt.
Laat je hem opstijven in een koudere vriezer dan moet je hem even voor het serveren uit de vriezer halen.
Serveer met caramelsaus, maar zonder kan ook prima.
Eet smakelijk.