Ooit maakte ik voor de 50ste verjaardag van mijn man een Indische rijsttafel. Heel veel werk, maar zo gaaf om een keer te doen. En, al zeg ik het zelf, het was zeer geslaagd.
Dit is 1 van de gerechten die op het buffet stonden.
Gerecht voor 4 personen.
Ingrediƫnten:
600 gr. Kippendijfilet
1 blik (400 ml) kokosmelk 18%
3 teentjes knoflook
5 Kemiri noten (verkrijgbaar bij de Toko)
3 sjalotten
2 Salam bladeren (Indische laurier, maar gewone laurier kan evt. ook
2 Sereh stengels
3 tsp kurkuma
1 tsp korianderpoeder
1 tsp komijnpoeder
1 tsp trassi
1 tsp Laos poeder
Bereiding:
Doe de knoflook, kemiri noten, sjalotten, kurkuma, koriander, komijn, trassi, Laos en 1 tsbp zonnebloemolie in een keukenmachine en maal dit fijn tot een boemboe. Zet opzij.
Snij de kippendijfilets in grove stukken.
Verhit een stoofpan op hoog vuur. Doe wat zonnebloemolie in de pan en bak de boemboe even kort aan. Het moet heerlijk gaan geuren.
Zet het vuur zacht en voeg de kokosmelk toe aan de pan en roer alles goed door.
Voeg de kippendijen toe en roer weer goed door. Kneus de sereh en voeg deze samen met de Salamblad toe. Nogmaals goed roeren.
Breng aan de kook. Zodra het kookt mag het vuur zacht en doe je de deksel op de pan. Laat dit zo’n 45 minuten sudderen. Blijf wel af en toe roeren.
Haal na 45 minuten de deksel van de pan en laat het geheel op hoog vuur inkoken. Wel blijven roeren. Dit kan wel een minuut of 20-25 duren. Even goed opletten dus dat het niet teveel inkookt.
Serveren met rijst en Indische groente. Hier serveer ik het met Atjar Tjampoer. Het kan uiteraard ook met sajoer boontjes of simpel met wokgroenten.
Eet smakelijk.