Met een zoon tijdelijk in Denemarken vond ik het tijd om eens naar de Deense keuken te kijken. Maar heel veel verschil met de Nederlandse keuken is daar niet. In ieder geval niet bij dit gerecht. Hier zouden we het gewoon stamppot met stoofvlees noemen. Samen met de ingelegde bietjes (ipv de Nederlandse zilveruitjes) wel heel lekker en toch net even anders.
Labskovs schijnt al een oud recept te zijn dat al door de Vikingen werd gegeten.
Gerecht voor 4 personen.
Ingrediënten:
1 kilo runderriblappen
1 grote ui
3 stengels bleekselderij
750 ml runderbouillon
3 blaadjes laurier
750 gr. kruimige aardappels
400 gr gesneden andijvie
Voor de ingelegde bietjes:
4 gekookte bieten
5 tbsp witte wijnazijn
2 tbsp suiker
Voor erbij:
grove mosterd
Bereiding:
Snij de runderriblappen in blokken. Snipper de ui en snij de bleekselderij in reepjes.
Verhit de boter in de pan en schroei het vlees dicht. Doe dit in meerdere stappen zodat je pan niet te vol zit en het vlees ook echt bakt. Haal het vlees uit de pan en zet dit even opzij.
Bak nu de ui en de bleekselderij in dezelfde pan op laag vuur. Zodra de uien glazig zijn voeg je de bouillon toe en breng dit snel aan de kook. Voeg dan het vlees en de laurier toe.
laat dit zeker 2 uur stoven. Langer mag altijd.
De ingelegde bieten:
Giet de witte wijnazijn in een diep bord. Voeg de suiker toe en roer dit goed door.
Snij de bieten in dunne plakjes en doe dit bij de witte wijnazijn en suiker. Laat staan tot gebruik, maar roer het af en toe even door.
Verder met de labskovs:
Schil de aardappelen tegen het einde van de (eerste) stooftijd. Voeg ze aan het vlees toe, breng opnieuw aan de kook en laat dit nog een uurtje stoven.
Schep nu het kookvocht uit de pan op 2 à 3 tbsp na. Voeg de andijvie toe aan het vlees en de aardappelen en stamp dit grof samen.
Serveer met de ingelegde bietjes en de grove mosterd.
Eet smakelijk.
Omdat het een gerecht is dat eigenlijk werd gemaakt van restjes is het heel makkelijk om dit weer op te warmen. Doe het eten in een oven vaste schaal of pan en dek dit af. Verwarm je oven voor op 160° hetelucht en laat het gerecht hier ongeveer 25 minuten in opwarmen.