IJs voor 8 personen, maar hier ging het met 6 helemaal op.
Dit is echt een supermakkelijk ijsrecept wat niet onder doet voor ijs gekocht in een supermarkt. Zacht romig en zonder ijskristallen en dat terwijl je er geen ijsmachine voor nodig hebt. Tja en de smaak van tarte tatin zit er ook super in.
Ik heb dit ijs gemaakt met glutenvrije speculaaskoekjes, gewoon omdat ik dan ook kan smullen van dit toetje. Andere koekjes en niet glutenvrije koekjes kunnen uiteraard ook.
Ingrediƫnten:
Voor de appeltjes:
2 Granny Smith (een andere zure appel kan ook)
4 tbs donkerbruine basterdsuiker
1 tsp kaneel
50 gr. roomboter
Voor het ijs:
1/2 liter slagroom
1 tsp vanille extract (of verse vanille, ook lekker)
300 ml gecondenseerde melk
100 gr speculaas koekjes
Optioneel wat extra kaneel
Bereiding:
Schil de appels en snij ze in kleine stukjes (het gaat uiteindelijk door het ijs en dan wil je geen grote stukken appel hebben).
Doe de appel, kaneel, bruine basterdsuiker en de boter in een pan. Bak dit op hoog vuur, tot de boter en de suiker gesmolten zijn. Zet het vuur daarna zachter en laat het de appeltjes even zacht worden. Dit duurde bij mij een minuut of 5.
Stort de appeltjes op een bakpapiertje en laat dit volledig afkoelen.
Als de appeltjes koud zijn, zet dan de rest van de ingrediƫnten klaar. Verkruimel de koekjes grof.
Klop de slagroom, met de vanille, iets dikker dan lobbig, maar ook niet in super stijve pieken.
Hou een klein beetje van de appeltjes en de koekjes apart en doe de rest met de gecondenseerde melk en evt. de extra kaneel bij de slagroom. Spatel dit voorzichtig door elkaar.
Stort dit in een bak die in de vriezer kan. Verdeel de achtergehouden koekjes over de bovenkant, net als de achtergehouden appeltjes.
Stop de bak direct in de vriezer en laat dit een behoorlijk aantal uren (reken op zeker 5 uur) staan. Dit ligt er uiteraard aan hoe koud je vriezer is.
Haal voor het serveren de bak uit de vriezer en laat even staan. Je ziet al snel dat het iets gaat ontdooien (minuut of 8 bij mij).
Eet smakelijk.