Eton mess is hier als toetje al tijden een hit. Lekker makkelijk ook want het hoeft niet “mooi” te zijn, alleen maar lekker.
Nu hebben we er dus ook een “taart” van. Hij kan uiteraard ook met aardbeien gemaakt worden, maar die vind ik in de winter niet lekker dus ik heb frambozen gebruikt. Iets zuurder waarschijnlijk, maar niet te zuur.
Ingrediënten:
Mini meringues:
Eiwit van 3 eieren (zorg ervoor dat je de eieren vetvrij hebt gescheiden)
100 Gr poedersuiker
100 Gr witte suiker (liefst fijne suiker)
Citroensap
Rode voedsel kleurstof
Bodem:
300 Gr (digestieve) biscuitjes
150 Gr ongezouten roomboter
Cheesecakevulling:
600 Gr roomkaas
100 Gr poedersuiker
300 ml slagroom
1 tsp vanille extract
2 blaadjes gelatine
200 Gr frambozen (ik gebruik frambozen uit de vriezer die ik heb laten ontdooien)
Decoratie:
150 ml slagroom
Beetje suiker om de slagroom mee te kloppen
Extra frambozen (ontdooid)
Springvorm van 24 cm.
Bereiding:
Merinques:
Verwarm de oven voor op 90°C (heteluchtoven)
Klop de eiwitten (in een vetvrije kom), met een snufje zout, bijna stijf.
Voeg de suiker in 3 delen toe, klop elke keer goed.
Als het eiwit stijf is en mooi glanst voeg je al kloppend 10 druppels citroensap toe.
Voeg de poedersuiker er ook in 3 delen aan toe.
Klop nog minimaal 5 min. en test of het suiker goed is opgenomen. Is dit niet het geval, klop dan nog even door.
Zet in een spuitzak 6 strepen met rode kleurstof en schep het merinque mengsel in de spuitzak.
Spuit merinque kisses op 2 bakplaten.
Bak de kisses 1,5 uur en zet daarna de oven uit, maar laat de kisses in de oven staan tot ze zijn afgekoeld.
Bodem:
Doe de koekjes in de foodprocessor en maal ze fijn.
Ondertussen laat je de boter smelten op laag vuur.
Voeg de gesmolten boter toe aan de koekjes en meng dit goed.
Doe de koekjes in een springvorm van 24 cm en druk dit goed aan.
Zet de springvorm in de koelkast om de bodem hard te laten worden.
Cheescake vulling:
Laat de gelatineblaadjes weken in ruim koud water.
Doe de roomkaas in een bak samen met de poedersuiker.
Meng dit heel kort in de mixer, dit is seconden werk anders wordt de roomkaas te slap.
Voeg de slagroom toe en mix (zet de mixer niet te hoog, voor je het weet heb je te ver geklopt) de slagroom stijf. Het moet wel een beetje stijf zijn, net voorbij het lobbige.
Prak de frambozen licht fijn en spatel dit voorzichtig door het roomkaas mengsel heen.
Verwarm de uitgeknepen gelatine kort tot hij is gesmolten. Giet dit bij het roomkaas mengsel en spatel dit goed door.
Giet het mengsel op de bodem en laat dit een aantal uren (liefst een hele nacht) in de koelkast opstijven.
Decoreren:
Haal de taart uit de koelkast en haal een mes tussen de rand en de vulling langs. Haal de taart uit de vorm.
Klop de slagroom stijf en spuit toetjes.
Zet op elke toef een merinque kiss.
Verdeel de extra frambozen over het middengedeelte van de taart en verkruimel daar wat extra merinque over.
Eet smakelijk.