Chocolade Sinasappel Tartelettes

Het is taart, maar als je het los op een bord doet, is het een chique dessert. Uiteraard kan je het ook als 1 taart maken.

Ingrediƫnten:

85 gr poedersuiker

25 gr gemalen amandelen

125 gr boter, zacht

2 gr zout

1 zakje vanillesuiker

1 ei

195 gr bloem

20 gr cacaopoeder

7 blaadjes gelatine

320 ml verse sinaasappelsap

Sap van 1/4 citroen

55 gr kristalsuiker

160 ml slagroom

90 gr mascarpone

90 gr chocopasta of Nutella

Bereiding:

Chocoladekoek:

Zeef de poedersuiker in een grote kom. Voeg de gemalen amandelen, de boter, het zout en de vanillesuiker toe. Meng dit tot een homogene massa.

Voeg het ei toe en spatel dit erdoorheen. Zeef de bloem en de cacaopoeder boven de kom en spatel deze ook goed door. Spatel niet te lang, maar zorg wel dat alles goed gemengd is.

Rol het deeg in huishoudfolie en laat het een paar uur goed opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 150C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht (tussen 2 lagen bakpapier kan ook) tot het ongeveer 2 mm dik is.

Steek hier ongeveer 8 rondjes uit (of 1 grote als je 1 taart maakt). Vet de tarttelette vormpjes (met losse bodem) in en bekleedt ze met het deeg. Prik gaatjes in de bodem.

Bak dit in 15 min. gaar en laat het volledig afkoelen op de bakplaat.

Mascarpone/chocoladetoef:

Meng de chocopasta of Nutella goed tot 1 geheel. Ook hier geldt mix niet te lang, maar zorg dat het wel goed gemengd is.

Doe het in een spuitzak met een mooi gekarteld mondje en leg het in de koelkast om nog even goed op te stijven.

Sinaasappelmousse:

Week 2 gelatineblaadjes in 40 ml verse sinaasappelsap. Laat dit zeker 5 min. staan.

Verhit dit vervolgens in een steelpan tot ongeveer 60C, tot de gelatine volledig is opgelost. Roer er nog 80 ml sinaasappelsap, het citroensap en 40 gr. kristalsuiker door tot alles goed is opgelost. Laat dit flink afkoelen voor je verder gaat.

Klop 160 ml. slagroom lobbig. Spatel de slagroom voorzichtig door het afgekoelde sinaasappelmengsel. Denk erom om eerst goed “familie” te maken.

Giet deze sinaasappelmousse is de tartelletes. Vul de vormpjes niet te hoog, er moet nog een gelei bovenop komen. Zet dit minstens 1 uur in de koelkast om het goed op te laten stijven.

Sinaasappelgelei:

Week 5 blaadjes gelatine in 100 ml koud water. Laat ook dit minimaal 5 min. staan.

Roer 15 gr kristalsuiker door 200 ml sinaasappelsap. Verwarm dit mengsel tot het bijna kookt en de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatine hierin op.

Laat de gelei bijna koud worden voor je ze op de mousse giet, anders smelt de mousse weer iets. En laat verder opstijven in de koelkast voor min. 20 minuten.

 Afmaken van de tartellettes: Haal de tartellettes uit de vormpjes en maak een mooie toef van het chocolade/mascarponemengsel.

Hier zie je hetzelfde taartje, alleen dan anders gepresenteerd. Meer als een negerecht.

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Loading