Javaanse kip

Een echt heerlijk ruikend, uiteraard ook smakelijk, gerecht uit de Indische keuken. Wederom echt een gerecht wat mij terugbracht naar de tijd dat ik zelf lekker rondtrok door Indonesiƫ en vooral terug naar Java.

Gerecht voor 4 personen.

Ingrediƫnten:

8 kippendijen zonder bot

2 uien

4 tenen knoflook

2 rode (Cayenne) pepers

1 tomaat

1 stukje trassi van 1 cm

2 tsp korianderpoeder

2 cm verse Laos

3 cm verse gember

1 stengel sereh

3 salam blaadjes (kan je vervangen door laurierblaadjes)

1 tbs donkerbruine basterdsuiker

1 tsp five spices mix

3 tbs ketjap manis

2 tbs ketjap asin

75 ml water

Zout en peper

Zonnebloemolie

Optioneel limoen, deze kan de hitte van het gerecht temperen, dus zeker aan te raden

evt. 1 extra peper en verse koriander ter garnering

Bereiding:

Ver van tevoren (liefst 24 uur)

Snij de kippendijen in stukken. Doe dit niet te klein maar in grove repen.

Meng de ketjap asin, ketjap manis, five spices mix, korianderpoeder, bruine basterdsuiker en een beetje zout en peper door elkaar.

Leg hier de kip in en hussel goed door elkaar. Laat dit marineren, roer af en toe door.

Nu begin je pas echt met koken.

Snij de uien in vieren, maak de knoflook en de pepers schoon (ik gebruik de zaadjes, maar je kan ze uiteraard ook weglaten als je niet van pittig houdt). Snij ze in stukjes. Doe dit ook met de laos en gember. Doe alles in de keukenmachine en maal het fijn tot een boemboe.

Snij de tomaat in kleine blokjes en maak de trassi fijn (ik doe dat in de vijzel).

Verwarm een pan tot hij goed heet is op hoog vuur.

Doe een scheut zonnebloemolie in de pan en gooi de boemboe uit de keukenmachine erin. Bak zit even goed aan.

Voeg de tomaat en de trassi toen en bak dit even kort mee (zorg dat de trassi goed oplost en niet in grote stukken erin blijft zitten)

Voeg de kip en de marinade toe samen met 75 ml water. Roer even goed door en lat het aan de kook komen, dit gebeurt vrij snel.

Kneus de sereh stengel en leg deze samen met de salam blaadjes bovenop de kip. Roer even door.

Laat dit gerecht ongeveer 30 minuten goed doorkoken. Roer wel af en toe zodat de kip aan alle kanten gaar wordt. De saus kookt nu ook lekker in. Heb je het gevoel dat het te snel gaat en de kip nog niet klaar is, dan kan je wat extra (kokend) water toevoegen.

Proef even. Vind je het te heet dan kan je hem minder pittig maken met het sap van een hele of een halve limoen.

Snij de extra peper en ringetjes, haal de korianderblaadjes van de steeltjes en strooi dit over de kip ter decoratie.

Serveer met rijst en groente (boontjes, atjar tjampoer, of net wat je wil).

Eet smakelijk.

Geef een reactie

Loading