De ouderwetse Vienetta, zelf gemaakt. Hoe leuk is dat. Deze Vienetta is geschikt voor 12 personen.
Ingrediënten:
200 gr pure chocolade
250 gr mascarpone
350 ml slagroom
1 blikje gecondenseerde melk
1 zakje vanillesuiker
Bereiding:
Neem een cakeblik van 25×10 cm en bedek deze, aan de binnenkant, met huishoudfolie om de Vienetta er makkelijk uit te krijgen. Vergeet je dit is het ook niet heel erg, is mij ook overkomen en ik kreeg de Vienetta er ook uit. Niet zo mooi als wanneer je de folie wel gebruikt, maar mooi genoeg (zie de foto).
Neem een groot stuk bakpapier en teken hier 7 á 8x de smalste kant van het cakeblik op. Draai het bakpapier om zodat je niet de tekening aan de chocolade krijgt.
Smelt 130 gram chocola, au bain-marie, op het vuur. Zodra de chocola gesmolten is haal je de schaal van het vuur en voeg je de overige 70 gram chocolade toe. Goed roeren totdat deze chocolade ook gesmolten is.
Nu strijk je de chocolade uit over de tekeningen op het bakpapier. Hoe dunner je dit doet hoe echter de Vienetta zal zijn. De echte heeft nl ook superdun chocola ertussen. Dit goed laten drogen.
Als het lukt doe dan alle overige ingrediënten in een kom en mix dit samen tot een net iets dikker dan lobbige massa. Dit lukt bij mij omdat ik een grote mixer hebt.
Lukt dit niet mix dan de slagroom (met de vanillesuiker) apart goed stijf. Roer de mascarpone los met de gecondenseerde melk en mix beide nog even goed samen tot een mooie homogene massa, iets dikker dan lobbig. Doe dit mengsel in een spuitzak.
Leg een plak chocolade onderin je cakeblik. Spuit er een laagje van het slagroom/mascarpone over. weer een laag chocola en weer een laagje spuiten. Doe dit om en om tot alles op is, of het blik vol. Eindig met het slagroom/mascarpone mengsel.
Dek goed af met huishoudfolie en laat het een paar uur opstijven in de vriezer.
Na het storten kan je nog extra toefjes slagroom op de Vienetta spuiten, maar wij vonden het niet nodig (en zo gaat het overgebleven deel ook makkelijker weer terug in de vriezer).
Snij plakken af en laat het even een paar minuten staan, dan wordt het ijs iets zachter.
Eet smakelijk.