Een heerlijk lauwwarme Vietnamese kom met veel groente en vlees. Als je geen zin hebt in noedels is het ook lekker om hier gewoon rijst bij te maken. Ik raad dan wel aan om Pandan rijst te gebruiken.
Ingrediënten:
Kip en marinade:
600 gr. kippendijfilet
1 citroengras (ook wel sereh genoemd)
2 teentjes knoflook
Sap van 1 limoen
2 tbs vissaus
1 tbs soja saus
1 tbs bruine suiker
1 tbs (zonnebloem)olie
Nuoc Cham (Vietnamese saus):
1/4 cup vissaus
4 tbs rijstazijn
2 tbs witte suiker
1/2 cup water
2 teentjes knoflook
1 rode peper
Sap van 1,5 limoen
Verder nodig:
(Zonnebloem)olie
200 gr. rijstnoedels
2 kleine winterpenen, of 1 grote winterpeen
1 komkommer
Ijsbergsla
150 gr. tauge
Handvol muntblaadjes
Handvol verse koriander
1 rode peper (voor decoratie)
evt. limoenschijfjes (je houdt toch een halve limoen over)
Bereiding:
Kneus de limoengras, en snij deze in 3 stukken. Gooi verder alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg de kippendijfilet er in zijn geheel aan toe. Goed door husselen en afgedekt wegzetten. Liefst een hele nacht maar minimaal 1 uur.
Pers de knoflook en snij de peper klein. Combineer alle ingrediënten voor de Nuoc Cham in een kom. Goed doorroeren zodat de suiker helemaal wordt opgenomen. Zet dit ook voor minimaal 20 minuten aan de kant. Na die 20 minuten kan je proeven en altijd nog wat bijspijkeren. Met limoen, suiker of peper.
Bereidt de rijstnoedels zoals op de verpakking staat.
Snij de komkommer en winterpenen in smalle reepjes (julienne). Hak ook de munt en koriander een beetje fijn, niet te fijn gewoon in reepjes. Evt. ook de ijsbergsla fijnsnijden in reepjes.
Verwarm een koekenpan op het vuur. Doe een klein beetje olie in de pan als je denkt dat dat nodig is. Ik gebruik geen olie omdat ik een goede anti aan bakpan heb. Bak hierin de kippendijfilet, zonder de citroengras. Uiteraard aan beide zijdes tot hij goed, maar niet te, gaar is. Wikkel de kip in folie en leg even opzij (5 minuten).
Verdeel de noedels over 4 kommen. Doe hier de groente en kruiden overheen.
(Wij eten dit tegenwoordig met de bakjes met groente op tafel zodat iedereen zelf kan kiezen wat en hoeveel groente hij wil hebben. En het staat ook heel gezellig al die bakjes met groente.)
Snij de kip en verdeel deze ook over de kommen.
Sprenkel over elke kom minimaal 4 tbs van de Nuoc Cham (saus).
Serveer met een schijfje limoen, evt. wat rode peper ringen en de Nuoc Cham ernaast.
Eet smakelijk.